Kad se male ruke slože – online pripreme za državnu maturu iz informatike u novom ruhu

School exam photo created by atlascompany - www.freepik.com

U utorak, 19. travnja na stručnom skupu nastavnika informatike/računalstva Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije predstavljen je kolegij Online pripreme za ispit iz informatike na državnoj maturi. Kolegij je zamišljen kao mjesto na kojemu se svaki maturant samostalno može pripremati za ovaj ispit.

Ovaj kolegij maturanti koriste od samog početaka uvođenja državne mature, ali ove godine doživio je malo veći makover. Naime, promjene u ispitnom katalogu u odnosu na prve godine su znatne i stari kolegij više nije mogao kvalitetno učenike pripremiti za ispit. Puno je gradiva koje se ispitom više ne provjerava, a najveća je promjena, ali i posao, u dijelovima vezanima za programiranje. Pseudojezik koji se koristio godinama zamijenili su konkretni programski jezici, odnosno Python i C. Isto tako, kako je vidljivo iz strukture ispita, čak 16 od 36 zadataka (27/50 bodova) vezano je uz područje ispitivanja Računalno razmišljanje i programiranje.

Struktura ispita
Izvor: Informatika Ispitni katalog za državnu maturu u školskoj godini 2021./22. (www.ncvvo.hr)

Promatrajući kolegij u kojeg je uloženo puno rada i truda i novi ispitni katalog, kolegice Lidija Blagojević iz II., Tatjana Stranjak iz III. osječke Gimnazije i ja odlučile smo se uhvatiti posla i od materijala koji su nam na raspolaganju napraviti noviji, potpuno funkcionalan kolegij u kojem su obuhvaćeni svi obrazovni ishodi koji se provjeravaju na ispitu iz informatike, a prema tim ishodima složena su i pitanja s ranije provedenih ispita. Također, pitanja u bazi pitanja usklađena su s oglednim ispitom, kako bi simulacije ispita koje se nalaze na kraju kolegija bile što sličnije „pravom“ ispitu iz informatike.

Struktura kolegija Online pripreme za ispit iz informatike na DM

Na početku kolegija nalaze se važne informacije i dokumenti vezani uz ispit (ispitni katalog, najnoviji ogledni ispit i svi dosadašnji provedeni ispiti, uključujući i ispit s ovogodišnje probne državne mature). Kako bi bilo sve po pravilima, za korištenje materijala tražile smo i dobile suglasnost NCVVO.Osnovne informacije o ispitu i korisni dokumenti

Nakon osnovnih informacija i važnih dokumenata slijedi inicijalna provjera znanja. To je loomen test za čije rješavanje učenici imaju ograničeno vrijeme na 100 minuta, a gradivo i način bodovanja složeni su prema uputama iz ispitnog kataloga i oglednoga ispita.

U zadatcima 34 – 36 od maturanata se traži da napišu cjelovito programsko rješenje zadanoga problema. Budući da ga mogu pisati u Pythonu ili C-u, napravljena su dva ispita. Potpuno su identična, samo što se u prvom omogućuje pisanje programa u Pythonu, a u drugom u C-u. Na žalost, ovo je bio jedini način da se učenicima omogući samostalno pisanje programa unutar testa.


 Inicijalni ispit za samoprocjenu

Slijede teme vezane uz područja ispitivanja:

  • Informacije i digitalna tehnologija
  • Računalno razmišljanje i programiranje i
  • Digitalna pismenost i komunikacija i e-Društvo.

U svakoj od njih nalaze se knjige s osnovnim informacijama vezanim uz gradivo koje obuhvaćaju i pitanjima s provedenih ispitima. Osim toga, u svakoj temi nalazi se jedan ili više kratkih testova vezanih isključivo uz gradivo koje se obrađuje.

Struktura tema u kolegiju

Na kraju kolegija nalazi se završni ispit, odnosno još jedna simulacija pravog ispita. S jednom razlikom – učenici ga mogu rješavati više puta i svaki puta dobit će nešto drugačiji test.

Završni ispit na kraju kolegija

Za kraj – što reći nego Pridružite nam se

Ako sam vas ovim člankom zainteresirala pridružite nam se i uključite svoje učenike. Iza nas je velik posao i isplatit će se samo ako će se materijali koristiti za ono što im je namjena – priprema učenika za ispit na DM.

Kolegij se nalazi na poveznici https://bit.ly/DM-Loomen i moguće mu je pristupiti i bez prijave. U tom slučaju moći ćete pristupiti resursima, ali vam je sudjelovanje u aktivnostima (primjerice rješavanje testova) onemogućeno. Prijavom i upisom u kolegij omogućeno je korištenje svih funkcionalnosti kolegija.

Čekamo vas i veselimo se svakom učeniku i svakom kliku na pripremljene materijale i zadatke ?.

Lidija, Tatjana i Vesna

Naslovna slika School exam photo created by atlascompany – www.freepik.com

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Još objava:

Image by macrovector on Freepik

Probna matura iz informatike u Loomen okruženju

Kako bi olakšale ovogodišnje provođenje probne mature iz informatike U kolegij Pripreme za ispit iz informatike na državnoj maturi dodale smo test probne mature. Zato zaboravite printanje, ključeve za odgovore i ručno ispravljanje i provedite probnu maturu bez dodatnih poslova 🙂