Jeste li isprobali SEB (Safe Exam Browser)?

SEB ikona

Ako ste za provjere znanja već koristili testove u Loomenu, sigurno ste među postavkama uočili Safe Exam Browser. SEB je preglednik koji omogućuje „sigurnije“ pisanje testa. Nakon otvaranja testa ništa drugo na računalu nije moguće raditi – zaboravite multitasking… Sve su tipkovničke prečice isključene – od Alt+Tab do PrintScreen. Toliko to dobro radi da nisam uspjela uhvatiti nekoliko slika za ovaj članak.

Osobno sam ga i ranije pokušala uključiti, ali uvijek bih na kraju odustala zbog konfiguracije koju nisam znala postaviti. Dok jedan dan, slušajući CARNETov webinar „Komunikacija, praćenje i vrednovanje u Loomenu“, nisam uhvatila Ivičinu rečenicu kako je SEB sada omogućen bez da ga trebamo ručno konfigurirati. Pomislila sam: Tooooooo i naravno da sam ga morala odmah isprobati. A nakon probe i podijeliti svoje iskustvo.

I s nastavničke i s učeničke strane korištenje Safe Exam Browsera je jednostavno.

Tijekom kreiranja, u postavkama testa potrebno je otvoriti izbornik Safe Exam Browser i odabrati mogućnost Yes – Configure manualy (koliko god vam to možda sad nelogično zvuči).


Slika 1. Uključivanje Safe Exam Browsera

I to je sve što se tiče nastavničkih postavki.

Jedna napomena: nakon što testu pristupi najmanje jedna osoba, ovu postavku ne možete promijeniti. Znači, ako vam je jedan razred pisao test bez SEB, a za drugi razred ga želite uključiti, to neće biti moguće. Također niti obratno.

Ako ćete Safe Exam Browser koristiti u svojoj učionici, najbolje je da ga sami preuzmete i instalirate prije prvog pisanja testa. Kako bi se upoznali s okruženjem, učenicima napravite probni test s uputama za instalaciju preglednika na svoja računala. Isto tako, rješavaju li učenici test od kuće, probni test s uputama o instalaciji će vam biti najbolji pokazatelj hoće li sve proteći glatko.

Što učenik treba napraviti da može pristupiti testu?

Kod uključene Safe Exam Browser mogućnosti, prilikom pokretanja testa učenik će dobiti poruku kao na slici 2.


Slika 2. Pokretanje testa s ukljućenom SEB mogućnošću

Najprije je potrebno odabrati mogućnost Download Safe Exam Browser (samo prvi puta kada se koristi).


Slika 3. Pokretanje preuzimanja Safe Exam Browsera

Otvorit će se stranica https://safeexambrowser.org/download_en.html na kojoj slijedite upute za preuzimanje. Nakon preuzimanja, potrebno je pokrenuti instalaciju koja se dovršava u dva koraka.

U prvom koraku potrebno je prihvatiti uvjete korištenja i pokrenuti instalaciju klikom na gumb Install.


Slika 4. Pokretanje instalacije

Instalacija traje svega par sekundi. Nakon završetka potrebno je kliknuti na gumb Close.


Slika 5. Dovršetak instalacije

I to je to. SEB je instaliran.

Za pokretanje testa u Lommenu je sada dovoljno odabrati mogućnost Launch Safe Exam Browser.


Slika 6. Pokretanje testa

Nakon otvaranja, SEB će tražiti još jednu prijavu u sustav i pokrenuti ispit. Kako je mogućnost korištenja tipke PrintScreen isključena, sa sučeljem preglednika morat ćete se upoznati sami.

Nadam se da sam barem nekome „upalila lampicu“.

Uz veliku bazu pitanja i SEB sigurno je veća vjerodostojnost testova pisanih od kuće. Pa kad ste već potrošili vrijeme na izradu testa, neka rezultati budu iskoristivi ?

Uz svaku prednost idu i nedostatci…

S obzirom na činjenicu da učenici moraju sami preuzeti i instalirati preglednik morate voditi računa o njihovim godinama. Jesu li dovoljno stari i obučeni da to naprave? Imaju li svi administratorska prava na svojim računalima?

Još jedan od problema na koji možete naići su učenici koji obaveze rješavaju na tabletu. Imate li jednog takvog učenika on neće moći pristupiti testu zbog nemogućnosti instalacije SEB na tablet.

Za sada su to svi problemi na koje sam naišla. Bude li ih još, svakako ću dopuniti popis.

Odlučite li se na korištenje, javite se sa svojim iskustvima.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Još objava:

Image by macrovector on Freepik

Probna matura iz informatike u Loomen okruženju

Kako bi olakšale ovogodišnje provođenje probne mature iz informatike U kolegij Pripreme za ispit iz informatike na državnoj maturi dodale smo test probne mature. Zato zaboravite printanje, ključeve za odgovore i ručno ispravljanje i provedite probnu maturu bez dodatnih poslova 🙂