Moodle je u međuvremenu postao Loomen

Od prethodne objave prošlo je već više od pet godina. Situacija u kojoj smo se našli gotovo preko noći podsjetila me je na ovaj blog, natjerala da “obrišem prašinu” s njega i stavim ga ponovo u funkciju.

Što se dogodilo u tih pet godina?

Moodle je u našem obrazovnom sustavu postao Loomen i smjestio se na adresu loomen.carnet.hr. Ekipa koja vrijedno radi na održavanju, ugradila je velik broj aktivnosti, što znači da imam još puno materijala za pisanje :).

Slika 1. Neke od aktivnosti dostupnih u Loomenu

CARNET je pokrenuo projekt e-Škole u koji je najprije uključio 151, a nakon toga preko 1300 škola. Tijekom pilot projekta za sudionike je organiziran velik broj radionica, e-tečajeva i webinara. Jedan od tečajeva odnosio se i na kreiranje kolegija u Loomenu.

Krenuli smo s reformom za koju nam je trebala podrška i edukacija te smo svi uključeni u virtualne učionice svojih predmeta. To je dobro na više razina. Osim što znatno olakšava edukaciju svih odgojno-obrazovnih djelatnika, možda je netko uočio prednosti Loomena i odlučio ga koristiti u svojoj učionici. Što se u sadašnjoj situaciji pokazalo više nego dobrom odlukom.

Zbog naglog prelaska svih naših škola u virtualno okruženje Loomen je pod velikim opterećenjem i dobio je nasljednike: Loomen 2 – za osnovne i Loomen 3 za srednje škole. S domenama @skole.hr sada se prijavljujemo gumbom Prijava @skole.hr, ne više AAI@Edu.hr prijava.

Početna stranica Loomena s poveznicama na Loomen 2 i Loomen 3
Slika 2. Početna stranica Loomena s poveznicama na Loomen 2 i Loomen 3

Otvaranje novih kolegija/učionica potpuno je automatizirano. Odabirom mogućnosti Zahtjev za novom učionicom/zbornicom otvara se obrazac Zahtjeva za otvaranjem novog e-kolegija u kojem je potrebno popuniti obavezne podatke (naziv, kraticu i razlogei za otvaranje kolegija). Kolegij će se otvoriti čim se ovi podatci potvrde klikom na gumb Zatraži novi tečaj.

Slika 3. Otvaranje zahtjeva za novim kolegijem
Slika 4. Zahtjev za otvaranje novog e-kolegija
Slika 5. Završetak postupka otvaranja kolegija

Sigurna sam da su sve prethodno navedene aktivnosti znatno povećale broj korisnika Loomena, čemu se posebno veselim.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Još objava:

Image by macrovector on Freepik

Probna matura iz informatike u Loomen okruženju

Kako bi olakšale ovogodišnje provođenje probne mature iz informatike U kolegij Pripreme za ispit iz informatike na državnoj maturi dodale smo test probne mature. Zato zaboravite printanje, ključeve za odgovore i ručno ispravljanje i provedite probnu maturu bez dodatnih poslova 🙂