Moodle kolegij za pripremu za ispit iz informatike na državnoj maturi

Početak nove školske godine je iza nas, već su prošle i predprijave za maturu, što znači da je pravo vrijeme za početak pripremanja za maturu.

imageUz veliku podršku koju maturanti imaju od tima portala mojamatura.net, za pripreme ispita iz informatike mogu se poslužiti i moodle kolegijem Pripreme za državnu maturu iz informatike.

 

Gradivo obuhvaćeno kolegijem

imageNajveći naglasak u ovom kolegiju stavljen je na gradivo s kojim učenici imaju naviše problema: prikaz brojeva i znakova u računalu, Booleova algebra i rješavanje problema programiranjem. Algoritamski pristup rješavanju problema i pseudojezik su dijelovi gradiva koje se u redovnoj nastavi općih, jezičnih i klasičnih gimnazija uspijeva tek dotaknuti, tako da upravo to gradivo čini okosnicu ovih priprema.

U Uvodnim cjelinama se nalaze potrebni dokumenti i informacije o državnoj maturi (ispitni katalog, pomoćne tablice, ogledni ispiti, do sada održani ispiti s rješenjima) te popis literature korištene za izradu materijala i pripremu za maturu za učenike koji više vole učiti iz tiskanih materijala.

Nakon uvoda slijede cjeline koje prate teme na državnoj maturi: Građa računala, Prikaz brojeva i znakova u računalu, Booleova algebra i logički sklopovi, Operacijski sustavi, Rješavanje problema programiranjem, Mreže računala i internet i Korisnički programi.
Svaka cjelina, osim lekcija s obradom gradiva, sadrži i pitanja za vježbu i test za provjeru znanja. Većina lekcija nadopunjena je i kvizom ili križaljkom napravljenim u HotPotatoesu.

Pitanja za vježbu i provjeru znanja većinom su preuzeta s različitih razina natjecanja iz Osnova informatike i iz materijala vezanih uz državnu maturu (oglednih ispita, nacionalnih ispita, probne državne mature, te ispita iz prethodnih godina).

U zadnjoj cjelini tečaja nalazi se provjera znanja koja simulira test iz informatike na maturi. Sastoji se od 32 pitanja podijeljenih po cjelinama prema ispitnom katalogu. Vrijeme rješavanja testa ograničeno je na 90 minuta kao i na samom testu.

Prijava u kolegij

Kolegij se nalazi na CARNetovom moodle serveru. U popisu svih kolegija potražite e-tečajeve za srednje škole, u popisu škola: gimnazija-agmatosa-dj, te u popisu kolegija odaberite Pripreme za državnu maturu iz informatike ili jednostavno kliknite ovdje.

imageKolegij je otvoren gostima koji mogu pregledavati sadržaj. Za punu funkcionalnost (sudjelovanje u forumu, rješavanje kvizova i testova) potrebno se upisati u kolegij. Postupak upisivanja je vrlo jednostavan: u bloku Administracija (na lijevoj strani), potrebno je odabrati opciju Upiši me u ovaj kolegij.

 

 

Nakon toga upišite lozinku i kliknite na gumb “Upiši me u ovaj kolegij”. Lozinka za učenike je “učenik”, a za nastavnike “nastavnik”. Uloge i nastavnika i učenika u kolegiju će biti jednake, no oni će biti podijeljeni u dvije grupe. Na taj način je jednostavno učenike ispisati iz kolegija nakon položenog ispita državne mature, a nastavnici mogu ostati upisani i za slijedeće godine.

image

Što o kolegiju misle drugi

imageOsim učenika i nastavnika koji su intenzivno koristili kolegij, što je vidljivo iz statistike kolegija, materijali su zamijećeni i na dva natjecanja.

Na natjecanju “Primjena računala u nastavi” u organizaciji Microsofta, kolegij je ušao među prvih deset radova, dok je na CARNetovoj korisničkoj konferenciji CUC 2010. godine u Splitu proglašen najboljim radom.

Ovim putem još jednom pozivam i nastavnike i učenike da koriste materijale, predlažu promjene i prijavljuju pogreške Smiješak

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Još objava:

Image by macrovector on Freepik

Probna matura iz informatike u Loomen okruženju

Kako bi olakšale ovogodišnje provođenje probne mature iz informatike U kolegij Pripreme za ispit iz informatike na državnoj maturi dodale smo test probne mature. Zato zaboravite printanje, ključeve za odgovore i ručno ispravljanje i provedite probnu maturu bez dodatnih poslova 🙂