Još malo o pitanjima

U člancima o igrama i testovima samo smo dotaknuli ovu temu. Vrijeme je da naučimo nešto i o pitanjima u Moodleu.

image

Već smo vidjeli da se link za dodavanje pitanja nalazi u bloku Administracija.
Prije kreiranja pitanje potrebno je napraviti kategorije (više o kategorijama pročitajte u članku Igre u Moodleu), te odabrati kategoriju u kojoj će se pitanje nalaziti.

 

 

 

 

imageVeć gotova pitanja napravljena u Moodleu ili, na primjer, u HotPotateosu mogu se vrlo jednostavno uvesti u željenu kategoriju preko kartice Import.
Dovoljno je odabrati oblik (format) datoteke, kategoriju u koju se pitanja dodaju i uvesti datoteku sa svog računala ili iz neke druge datoteke koja se već nalazi u kolegiju.
Isto tako jednostavan je postupak izvoza (Export) pitanja iz kolegija u datoteku. Na taj način pitanja iz jednog kolegija možemo iskoristiti u drugom.

image

Ako nismo te sreće da možemo uvesti pitanja ili jednostavno želimo u bazu dodati nova pitanja, nakon odabira kategorije potrebno je odabrati vrstu pitanja.

 

 

 

Vrste pitanja u Moodleu

Moodle razlikuje sljedeće vrste pitanja: Pitanja s računanjem (Calculated), Esej (Essay), Formule (Formulas), Spajanje parova (Matching), Ugrađeni odgovori (Embedded answers (Close), Višestruki odabir (Multiple Choice), Kratki odgovor (Short Answer), Numerički (Numerical), Povezivanje kratkih odgovora (Random Short-Answer Matching), Točno/Netočno (True/False). Pitanje tipa Opis služi samo kao informacija ili obavijest polazniku. Na primjer, možemo ga koristiti za uputu ili video prezentaciju prije niza pitanja.

Ukratko o svakoj vrsti pitanja

Pitanja s računanjem su pitanja idealna za zadatke iz matematike, kemije ili fizike. Mogu se koristiti i u programiranju, kod jednostavnijih zadataka tipa “Što će ispisati sljedeći program”. Na mjestima na kojima u “običnim pitanjima” koristimo brojeve u pitanju s računanjem koristimo varijable. Na mjesto varijable Moodle sam postavlja brojeve iz zadanog intervala. Na taj način definiranjem jednog pitanja generiramo više pitanja sa različitim brojevima, čime smanjujemo mogućnost prepisivanja.

Esej je vrsta pitanja u kojem se očekuje duži odgovor polaznika. Ovu vrstu pitanja sustav ne ocjenjuje automatski, već ga ocjenjuje nastavnik nakon što pročita odgovor. Koristi se kod provjera definicija ili opisa. U provjerama znanja iz programiranja može se koristiti kada se od učenika traži pisanje koda programa.
Osim što je ovo jedina vrsta pitanja koja se ne ocjenjuje automatski, ova se pitanja ne mogu u test dodavati slučajnim odabirom.

Spajanje parova je vrsta pitanja koju ne treba dodatno objašnjavati. Sa lijeve strane napisani su pojmovi, a sa desne padajući izbornici iz kojih se odabire “par” za svaki pojam.

Kada je potrebno upisati ili umetnuti odgovor izravno u tekst pitanja koriste se pitanja tipa Ugrađeni odgovor. Ova vrsta pitanja prikladna je za strane jezike za tekstove u koje učenici trebaju umetnuti točnu riječ. Na žalost, za ovo pitanje nema grafičkog sučelja u Moodleu. Tekst pitanja unosi se u Cloze formatu kojeg podržavaju i neki drugi programi za izradu testova. Prema iskustvima mnogih korisnika, najjednostavniji način za izradu pitanja ove vrste je kreiranje pitanja u HotPotateosu i uvoz u Moodle.

Formule su nova vrsta pitanja. Najjednostavnije se mogu opisati kao kombinacija pitanja s računanjem i ugrađenih odgovora.

Pitanja višestrukog odabira su klasična pitanja u elektroničkim  provjerama znanja i ne treba ih posebno opisivati. Kako kaže Ivana Bosnić u svom Priručniku o Moodleu, ona daju mogućnost postavljanja pitanja s jednim ili više točnih odgovora koji se mogu odabrati iz popisa, uz mogućnost definiranja negativnih bodova za netočne odgovore.

U pitanju tipa Kratki odgovor, od polaznika očekujemo upisivanje kratkog niza znakova. Kod ovakvih pitanja treba dobro paziti da postoji ograničen broj odgovora i da se svi navedu u popis točnih odgovora. Ne bih preporučila ovu vrstu pitanja za odgovore duže od dvije ili tri riječi.

Numerička pitanja slična su  pitanjima tipa Kratki odgovor, ali ovdje su odgovori brojevi kojima je moguće dodati i mjerne jedinice. Još jedna vrsta pitanja idealna za zadatke iz fizike ili kemije Smiješak.

Kombinacijom pitanja s kratkim odgovorima i pitanja s povezivanjem parova nastala su pitanja tipa Povezivanje kratkih odgovora. Ova pitanja slučajnim odabirom uzimaju već gotova pitanja tipa Kratki odgovor iz baze i od njih kreiraju pitanja spajanja parova.

I za kraj najjednostavnija vrsta pitanja: Točno/Netočno. Naravno, to su pitanja na koja se može odgovoriti samo točno ili netočno.

O detaljima kreiranja pojedine vrste pitanja neki drugi put Smiješak.

2 thoughts on “Još malo o pitanjima”

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Još objava:

Image by macrovector on Freepik

Probna matura iz informatike u Loomen okruženju

Kako bi olakšale ovogodišnje provođenje probne mature iz informatike U kolegij Pripreme za ispit iz informatike na državnoj maturi dodale smo test probne mature. Zato zaboravite printanje, ključeve za odgovore i ručno ispravljanje i provedite probnu maturu bez dodatnih poslova 🙂