Dodavanje pitanja u test

Nakon što smo napravili bazu pitanja i kreirali test, potrebno je još dodati pitanja i postupak izrade testa je završen. Da bi krenuli s postupkom dodavanja pitanja dovoljno je pronaći test u popisu resursa i aktivnosti našeg kolegija ili u bloku Provjera znanja u popisu testova, ukoliko se navedeni blok nalazi u lijevom ili desnom stupcu.

image image

imagePrilikom odabira pitanja potrebno je pronaći kategoriju iz koje želimo dodati pitanja i odabrati određena pitanja (ili definirati broj slučajno odabranih pitanja).
Ako odlučimo sami odabrati pitanja koja će biti u testu dobro bi bilo uključiti opciju Show question text in the question list (Pokaži tekst pitanja u popisu pitanja). Puno je lakše pronaći određeno pitanje kada vidimo tekst pitanja, a ne samo naziv. Kad pronađemo pitanje ili pitanja, dovoljno ih je odabrati i kliknuti Dodaj u test. Osim dodavanja pitanja u test na ovom mjestu možemo ih obrisati ili premjestiti u neku drugu kategoriju.
Klikom na povećalo pored naziva pitanja možemo još jednom pregledati pitanje ili ga pokušati riješiti zbog kontrole.

imageŽelimo li da sustav sam bira pitanja koja će dodati u test, potrebno je navesti broj pitanja koji sustav treba umetnuti i kliknuti na Dodajte.

Dodavanje slučajno odabranih pitanja u test ima prednosti:

  • ako kreiramo bazu sa puno pitanja mala je vjerojatnost da će učenici dobiti ista pitanja i moći prepisivati,
  • dozvolimo li učenicima da više puta pristupaju testu (na primjer za popravak loše ocjene), svaki puta dobit će druga pitanja,

ali i jedan dosta značajan nedostatak:

  • prilikom izrade pitanja, za svako pitanje određujemo broj bodova. Tako neka pitanja donose bod, neka dva, a neka i više. No, odlučimo li se za dodavanje pitanja u test slučajnim odabirom, svako će pitanje vrijediti jedan bod, bez obzira na broj bodova definiran tijekom kreiranja pitanja. Zbog toga je dobro pitanja staviti u kategorije prema broju bodova koji donose, te uključiti slučajni odabir za pitanja koja donose jedan bod, a pitanja koja donose više bodova dodavati “ručno”.

U slučaju da želimo u svakom testu jednak broj pitanja određenog tipa (na primjer, u testu od deset pitanja želimo tri pitanja višestrukog odabira, dva kratka odgovora, tri numerička, jedan spajanja parova i jedan esej) dobro je pitanja različitog tipa podijeliti u različite kategorije.

Još jedna napomena: pitanja tipa Esej nije moguće dodavati slučajnim odabirom.

Kada dodamo pitanja u test, početni prozor:

image

izgleda ovako:

image

Primijetite da osim ukupnog broja bodova, postoji i podatak Maksimalna ocjena. To je dio u kojem definiramo koliki je postotak trenutnog testa u ukupnoj ocjeni kolegija. To je važno za kolegije koji  se održavaju potpuno online. Ili za kolegij koji koristimo u razredu, a prolazak kroz njega donosi samo jednu ocjenu u imenik.

Nakon dodavanja pitanja u test potrebno je još samo kliknuti na Pohrani promjene i test je spreman za učenike Smiješak.

Nakon svakog kreiranog i provedenog testa uočit ćete što i kako ste mogli napraviti bolje i to ćete primijeniti u sljedećem Smiješak s namigivanjem. Samo nemojte odustati budete li nezadovoljni prvim rezultatima i nakon nekog vremena testovi će biti savršeni!

2 thoughts on “Dodavanje pitanja u test”

  1. Pozdrav! Postoji li neki način da sama isprobam test koji sam stvorila a da se ne moram odlogirati kao nastavnik i logirati kao student (odnosno gost)?

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Još objava:

Image by macrovector on Freepik

Probna matura iz informatike u Loomen okruženju

Kako bi olakšale ovogodišnje provođenje probne mature iz informatike U kolegij Pripreme za ispit iz informatike na državnoj maturi dodale smo test probne mature. Zato zaboravite printanje, ključeve za odgovore i ručno ispravljanje i provedite probnu maturu bez dodatnih poslova 🙂