Uređivanje postavki kolegija

image

Prvi korak u izradi kolegija trebale bi biti njegove postavke, kao što je oblik kolegija, broj tjedana ili tema, način upisa u kolegij i slično. Postavke se nalaze u bloku Administracija, a i naknadno se mogu promijeniti, ukoliko je potrebno.

U prvom dijelu uređuju se opće postavke. Puno ime, kratica i sažetak su podaci koje smo upisali prilikom traženja odobrenja tečaja. Iako nije uobičajeno i ti se podaci mogu promijeniti.

Sljedeći na popisu je oblik kolegija. Najčešće kolegij organiziramo po nastavnim cjelinama (temama). U tom slučaju odabrat ćemo Tematski oblik. U Tjednom obliku cjeline se raspoređuju po tjednima u kojima se kolegij odvija, a sustav sam, prema trenutnom datumu i datumu početka kolegija određuje u kojem se tjednu nalazimo. Ovo je praktičan oblik za kolegije koji traju točno određeno vrijeme.
Postoji još nekoliko oblika, ali ova dva bih preporučila za kolegije koji se koriste kao podrška nastavi. Osobno uvijek odabirem Tematski oblik, jer teme vežem uz nastavne cjeline, a ne uz tjedne nastavne godine. image

Nakon određivanja oblika određujemo broj tema (ukoliko smo odabrali tematski oblik) ili tjedana (za tjedni oblik). Ukoliko se kasnije pojavi potreba za više (ili manje) tema (tjedana), taj se broj uvijek može promijeniti.

Nije nevažan dio u kojem određujemo maksimalnu veličinu datoteke za upload. Važno je da to bude dovoljno velik broj da polaznici mogu bez problema predati svoje zadaće, ali ne treba pretjerivati da dodatno ne opterećujemo sustav.  Na kraju općih postavki odabiremo izgled sučelja svog kolegija.

Sljedeći dio odnosi se na upis polaznika u kolegij. Ovdje se određuje mogu li se polaznici sami prijavljivati i postoji li rok za upise. Vrlo je praktično omogućiti polaznicima da se sami upišu (na primjer uz lozinku kolegija), jer u tom slučaju ne moramo sami dodavati polaznike u svoj kolegij, što znatno olakšava posao oko administracije. Također definiramo osnovnu ulogu upisanih polaznika (najčešće student).
image

Zatim određujemo dostupnost, definiramo lozinku kolegija i pristup anonimnim korisnicima. Ukoliko ne postavimo lozinku kolegija, tada će se svaki korisnik prijavljen na Moodle server moći upisati u kolegij. Lozinku dajemo osobama kojima želimo omogućiti upis u kolegij. Ukoliko se u kolegij počnu upisivati nepozvane osobe, to znači da je lozinka “procurila”. U tom slučaju promijenimo lozinku, a “neželjene” polaznike uklonimo iz kolegija. Promjena lozinke nema utjecaja na polaznike koji su već upisani u kolegij.image

Na samom kraju određujemo jezik, a možemo i promijeniti imena određenih uloga, kao što je to napravljeno na prethodnoj slici.

Kada završimo, pohranimo promjene i od tog trenutka se primjenjuju postavke koje smo odredili.

Znam da sam na početku pisanja ovog bloga obećala da ću naglasak staviti na primjenu određenih dijelova Moodle-a u nastavi, ali ne mogu početi s tim dok se ne upoznamo barem sa osnovnim pojmovima.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Još objava:

Image by macrovector on Freepik

Probna matura iz informatike u Loomen okruženju

Kako bi olakšale ovogodišnje provođenje probne mature iz informatike U kolegij Pripreme za ispit iz informatike na državnoj maturi dodale smo test probne mature. Zato zaboravite printanje, ključeve za odgovore i ručno ispravljanje i provedite probnu maturu bez dodatnih poslova 🙂