image

Moodle (eng. Modular Object – Oriented Dynamic Learning Environment) je sustav za udaljeno učenje otvorenog koda koji omogućuje izradu i integraciju svih vrsta digitalnih materijala (tekstualne datoteke, mrežne stranice, videozapise), provjeru znanja pomoću testova, HotPotateos kvizove, križaljke, osmosmjerke, čak i igre poput vješala, Milijunaša, sudoku, zmija i ljestve… Uz malo mašte i puno truda moguće je osmisliti kolegij prilagođen svim stilovima učenja u kojem će polaznici uživati.

O popularnosti Moodle-a govori i statistika: do danas se koristi u 211 zemalja i preveden je na više od 78 jezika! Trenutno se koristi verzija 1.9.9. Verzija 2.0 dugo se čekala i konačno  je dostupna (RC1 verzija od rujna 2010., a 24. studenoga 2010. izašla je iz testne faze i sada je u produkcijskom ritmu izlaska.

U verziji 2.0 puno je promjena i poboljšanja. Dio modula je prepravljen, a neki su napisani od početka. Zahvaljujući Jasminu Klindžiću sa Filozofskog fakulteta u Zagrebu i njegovom timu ova verzija je gotovo 100% prevedena. Ipak, ne preporučuje se prelazak na verziju 2.0 još najmanje godinu dana jer nisu gotovi svi moduli koji se koriste u verziji 1.9. Isto tako nemoguće je napraviti backup kolegija napravljenog u verziji 1.9 i njegovo učitavanje u 2.0.

Više o Moodle-u možete pronaći na  www.moodle.org, a za one koji žele pogledati kako je raditi u Moodle-u, bez registracije i kreiranja vlastitog tečaja postoji i Pokazni poslužitelj!

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=I4mmMeMDMic&w=508&h=305&hd=1]
Kratka prezentacija Moodle-a

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Još objava:

Image by macrovector on Freepik

Probna matura iz informatike u Loomen okruženju

Kako bi olakšale ovogodišnje provođenje probne mature iz informatike U kolegij Pripreme za ispit iz informatike na državnoj maturi dodale smo test probne mature. Zato zaboravite printanje, ključeve za odgovore i ručno ispravljanje i provedite probnu maturu bez dodatnih poslova 🙂