Vrijeme je da krenem sa osnovnim pojmovima… Prvi od njih je LMS.

LMS (Learning menagment system) je sustav namijenjen izradi obrazovnih sadržaja u digitalnom obliku te održavanju nastave na daljinu.

Odaberete li bilo koji LMS, osim mogućnosti objavljivanja materijala možete koristiti i mnoštvo različitih aktivnosti pomoću kojih svojim materijalima dajete novu dimenziju. Kroz različite oblike komunikacije učenici će shvatiti da ne moraju čekati sat u učionici, već mogu dobiti odgovore na svoja pitanja i ranije. I to ne samo od nastavnika.

Komunikacija će također dobiti svoje mjesto u ovom blogu, no ovaj dio bih iskoristila za jedan kratak savjet: nije potrebno odmah odgovarati na učenička pitanja. Time ih se potiče na međusobnu komunikaciju, kroz koju pomažu jedni drugima i sami dolaze do odgovora na pitanja, što kvalitetu naučenog podiže na višu razinu. Osim poticanja na međusobnu komunikaciju, neodgovaranjem na učenička pitanja u trenutku kada ih oni postave pokazat ćete da to što su materijali i komunikacija dostupni 24 sata u danu, 7 dana  u tjednu, ne znači da ste i vi isto tako dostupni cijelo vrijeme.

Vratimo se na temu sa početka. Postoji nekoliko izuzetno kvalitetnih LMS sustava: WebCT, Moodle, Clarolineu, Ilias, Atutor… Svaki od njih ima svoje prednosti i nedostatke. Nakon proučavanja njihovih karakteristika, korisnik će odabrati jedan od njih. Ja sam odabrala Moodle… Zbog čega baš Moodle? To će biti tema sljedećeg posta Smiješak

2 thoughts on “Što je LMS?”

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Još objava:

Image by macrovector on Freepik

Probna matura iz informatike u Loomen okruženju

Kako bi olakšale ovogodišnje provođenje probne mature iz informatike U kolegij Pripreme za ispit iz informatike na državnoj maturi dodale smo test probne mature. Zato zaboravite printanje, ključeve za odgovore i ručno ispravljanje i provedite probnu maturu bez dodatnih poslova 🙂